Startups våren 2024

Sulf Creative AB

Ana Popa

Sulf Creative AB utvecklar en inkluderande produkt som ska gå i bräschen för en ny slags tillfredställning och njutning över hela kroppen. Solo är ett verktyg som hjälper till att upptäcka njutningen och att utforska sensorisk njutning, hantera stress och kronisk smärta.

 

SweIoT AB

Knut Mårtensson

SweIoT utvecklar en radarsensorprodukt (IoT) som är strömsnål, har liten formfaktor, kan hantera tuffa miljöer och är kostnadseffektiv jämfört med andra tekniker. Kan användas för bland annat nivåmätning, flödesmätning, närvaro- och rörelsedetektering inom främst industrin.

Respin AB

Åsa Strandberg

Mekanisk textilåtervinning. Återvinner fibrer ur tyg för att kunna spinna nya trådar/garner för att tillverka nya tyger.

Solea AB

Amine Draoui och Petra Wiesbrock

För att främja hästars hälsa och prestanda erbjuder vår foderautomat en anpassad lösning för skonsam och regelbunden utfodring. Genom små, frekventa matningar under dagen efterliknar den hästens naturliga ätbeteende och främjar därmed hälsosam matsmältning samtidigt som risken för magsår minskar.

Katla Aero

Erik Wiberg

Katla 3 är en drönare som i 200 km/h kan leverera gods upp till 15 kg eller söka med sensorer på avstånd upp till 230 km med batteridrift. Katla 3 kan starta och landa vertikalt med 10 lyftpropellrar och flyger sedan framåt med två dragande propellrar och lyftkraft från vingarna.

M Östberg Design and Development AB

Mikael Östberg

Världens lättaste skidstav, med ett patenterat handtag som förlänger staven i slutet av frånskjutet.

Design for Equality

Dominika Spytek

EROEDU är en interaktiv verktygslåda utformad för inkluderande, positiv och jämställd sexuell utbildning. Den hjälper till att lära sig om mänsklig anatomi och mångfald. Den uppmuntrar oss att ifrågasätta stereotyper relaterade till mänsklig sexualitet och att reflektera över kön och kulturell identitet.

Esiroc Engineering AB

Zemichael Yitbarek

Injera är ett traditionellt etiopiskt/eritreanskt pannkaksliknande tunnbröd. Här i västvärlden och i Etiopien bakas Injera traditionellt för hand på stekpannor i hemmen eller med lite modernare kommersiella köksmaskiner. Dessa maskiner klarar bara att baka en Injera åt gången, vilket resulterar i en tids- och energi krävande process. Därför finns det en växande efterfråga på att producera Injera i större skala, särskilt inom restaurangverksamheter samt små och stora bagerier.

Cold and dry AB

Roger Gilistrand

En frysavfuktare som reducerar mängden vatten i luften i frys och kylrum vilket minskar frysens / kylens energiförbrukning samt reducerar andra fuktrelaterade problem.

Dálvvadis ekonomisk förening

Annelie Päiviö

NOMATRACK renspårningssystem är ett teknisk system som kan kombinera kommunikationslösningar i områden som saknar 3G/4G/5G täckning. Systemet består av fasta- och mobila basstationer, kommunikationsdrönare, Pocket Nodes (ficknoder), GPS-kragar för renspårning, APP med flera funktioner såsom renspårning och meddelandefunktion, samt möjlighet till export av positionsdata till plattformen Renbruksplan.

ALograf AB

Albin Lood och Jesper Ämtvall

Vår produkt är en ställning som appliceras mellan bröstkorg och käke för att upprätthålla fria luftvägar hos personer som inte själva kan uppnå fria luftvägar pga. narkos, olycka eller intoxikation.

Beskow von Post

Caroline von Post

Beskow von Post tar fram en ny textil råvara ur kasserade textilier, främst arbetskläder. Det handlar om att förlänga livet på textilierna. Vi designar också plagg utifrån cirkulära designprinciper så att produkterna får flera liv.

Arkino AB

Tue Degn Ridder

Vi utvecklar sociala underhållningssystem. Just nu erbjuder vi olika fotobås, både stationära och flyttbara. Dessa produkter erbjuder vi till allt från utställare av arkadmaskiner, eventcenter och nattklubbar.

Startups höst 2023

Nordic Forestry Automation

Lars Svensson, David Gillsjö, Martin Ahrnbom

NFA utvecklar verktyg för framtidens precisa och högautomatiserade skogsbruk baserat på sensor- och beräkningsteknik från robotik och autonoma fordon. Deras första produkt är ett sensorbaserat förarstöd för skördare, som stöttar föraren i de skogliga besluten. Systemet detekterar, positionerar, mäter och artbestämmer alla träd runt maskinen. Det insamlade datan används dels för att stötta föraren i realtid med vilka och hur många träd som ska tas ut, och dels för att ge transparens och kvalitetssäkring till skogsägaren.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Ökad precision i gallring kommer ha stor positiv effekt på skogens fortsatta förmåga att fånga in koldioxid och generera förnybara material och bränslen. NFAs förarstöd gör det enkelt för alla förare att åstadkomma optimala resultat effektivt. Dessutom gör systemet det enkelt för alla förare att utföra alternativa skötselmetoder som bidrar till ökad biologisk mångfald. Det gör att sådana metoder, tex hyggesfria metoder blir kostnadseffektiva och tillgängliggörs för en större grupp skogsägare.

Wearapeutics

Artur Matusiak, Gunnar Fridriksson och Thorvaldur Audunsson

Rehabilitering bör präglas av komfort, engagemang och effektivitet. Wearapeutics specialiserar sig på tillverkning av medicinska rehabiliteringsapparater avsedda för personligt bruk. Fokus ligger på ändra status quo inom vården genom avancerad icke-invasiv digital terapi.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Wearapeutics strävar efter att deras produkt ska ersätta statligt stöd för att säkerställa tillgänglig inkontinensbehandling enligt det tredje SDG-målet. Samtidigt designar de sina shorts och granskar leverans kedjan för att säkerställa att deras produkt inte har någon negativ påverkan på vår planet.

Boarhanger

David Löfstedt och Anders Olsson

Boarhanger har utvecklat en teknisk produkt som riktar sig till den nationella och internationella jägarkåren. Produkten möjliggöra ett smidigare, mindre tidskrävande, mer hållbart och hygieniskt sätt att hantera viltet efter skott. Produkten förenklar betydligt tillvaratagandet av det skjutna viltet. Produkten ger jägare möjlighet att ta ur och flå viltet på plats, i en höjd som är anpassad efter din längd. Viltets totalvikt reduceras kraftigt och öppnar stora möjligheter för fler jaktupplevelser.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Boarhangers produkt ska underlätta för jägaren som inte behöver åka tillbaka till jaktmarken för att slänga slaktavfallet utan kan lämna kvar det i skogen. På så sätt sparar vi på miljön och våra gemensamma resurser. Produkten minimerar även risk för att jägaren skär sönder eller kontaminerar köttet vid tillvaratagandet och minskar därmed risken att behöva kasta kött. Tillvaratagandet efter skott förenklas då det inte krävs samma styrka för att kunna ta tillvara på viltet.

Drye

Andrew Brathwaite och Wilhelm Bäckström

DRYE tillverkar innerhandskar som är tvättbara, allergivänliga och innovativa. Materialtekniken skyddar händernas mot svett och klåda samtidigt som den erbjuder överlägsen komfort, precision och hållbarhet.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Handskar slängs i stora mängder över hela världen. DRYE Liners nya innerhandskar erbjuder effektiv fukttransport och minskar slitage på handskar av två anledningar – svett och slitage, vilka vanligtvis är de främsta orsakerna till för tidig kassering. DRYE Liner erbjuder maximal svettavledning, skydd mot irritation och överlägsen komfort tack vare sitt supertunna material, som går att tvätta för att förlänga dess livslängd. Innerhandskarna är tillverkade av en hållbar och biologiskt nedbrytbar trikå, vilket är ett mer miljövänligt alternativ jämfört med vattenkrävande bomull.

eRayzer

Lars Svelander och Bertrand Giorgi

eRayzers produkt ökar kraftigt mörkerseende och trafiksäkerhet. De nuvarande extraljuslösningarna misslyckas med att lösa problemet ordentligt, flera förare måste acceptera riskerna med att köra under suboptimala förhållanden eller undvika körning. Med sin höga placering inuti vindrutan förbättrar eRayzer dramatiskt synkvaliteten och integreras med bilens design.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Genom att minska bränsleförbrukningen jämfört med standardlösningar, hjälpa förare att köra säkert på natten eller helt enkelt kunna köra längre med tanke på deras ålder, bidrar eRayzer konkret till FN:s SGD-mål 3 och 11.

Flox

Sara Nozkova, Daniel Bergström och Sebastian Wallman

Flox utvecklar ett autonomt drönarbaserat system för att störa bort oönskade djur från gårdar och odlingar

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vi minskar matsvinn genom att skyddar grödor. Dessutom skyddar vi unga träd och hjälper markägare med återplanteringsinsatser. Skogsägare binder mer koldioxid och bönder kan öka sin produktion, vilket i slutändan innebär mindre tryck på utvidgning av jordbruksmarker till priset av att förstöra naturliga vilda skogsekosystem.

Freelayer

Linda Gustafsson

Freelayer designar och tillverkar innovativa hästtäcken med fokus på ny design, hållbarhet och modern teknik.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Genom att applicera sensorer för temperatur och fuktavkänning i hästtäcken, säkerhetsställer Freelayer att deras kunder kan känna sig trygga med att hästen har optimalt klimat under täcket baserat på hästens egna komfortzon. Det gör att kunden kommer kunna minska sin täckeskonsumtion då det inte behövs flertalet olika täcken för att tillgodose hästens behov.

Genom Freelayers delbara design kan enskilda täckesdelar enkelt bytas ut, exempelvis om de går sönder, vid storleksförändringar eller om en annan fyllning behövs. Det leder till att vi sparar textilier i produktion som kommer bidra med ett väsentligt lägre klimatavtryck.

Hempster Sweden

Bettina Schütz och Paul Bradley

Hempster Sweden utvecklar ett växtbaserat mikromejeri som  producerar innovativa, drycker baserade på hampafrön. De har tagit fram en unik teknisk lösning som ger produkter med bibehållen näring,  bra textur och smak.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Hempsters affärsmodell främjar ett hållbart matsystem. Genom skonsam processad och regional förankrad livsmedelsproduktion bidrar vi till att öka resiliens och att behålla näringen i produkterna. Hampa är en viktig råvara för klimatomställningen och ett  värdefullt livsmedel. Effektiva  processer för hantering av hampa är avgörande för att nyttja denna värdefulla tillgång i framtiden.

LUE Medtech AB

Lukas Jönsson

Lue Medtech AB utvecklar, producerar och underhåller operationsassistentsrobotar för hantering av sterila instrument i operationssalar.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Med vår produkt kommer vi att kunna utföra fler operationer med samma personal vilket skapar kortare köer och ökad patientsäkerhet. Vi löser även minskad miljöpåverkan då enbart instrument som ska användas packas upp ur sin sterila förpackning.

Signostium AB

Peter Brauner, Magnus Larsson, Arvid Bläser och Magnus Sjögren

Signostium AB  tillhandahåller digital skyltning. Företag specialiserar sig på trådlösa digitala skyltar med lång livslängd och aktuell information. Den nuvarande manuella skyltningsprocessen lider ofta av förseningar vid bostadsflytt och kan även innehålla stavfel. I Sverige byter ungefär 16 % av landets lägenheter ägare eller hyresgäster varje år, vilket skapar kostnader på omkring 80-100 miljoner kronor och resulterar i miljöpåverkande effekter. Signostium AB övervinner dessa utmaningar genom digitalisering. Deras skärmar använder avancerad e-paper-teknik, har låg energiförbrukning och laddas med befintlig inomhusbelysning. De är integrerade med molntjänsten LoRa för smidig hantering och övervakning.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Med Signostiums lösning slipper fastighetsskötare åka ut till fastigheterna för omskyltning vilket minskar utsläpp från transporter. Skyltarna drivs av solceller anpassade för att ta vara på och återvinna energin från inomhusbelysning.

Tjappo AB

Sandra Tigerlind

Sandra Tigerlind är grundare av en webbshop som erbjuder hundprodukter med fokus på miljövänliga alternativ för lek och mental stimulans för hundar. Dessutom har hon utvecklat en innovativ sele som adresserar olika vardagsbehov.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Selen är producerad av hållbara material, med fokus på både klimat och resursanvändning. Dessutom strävar vi efter att hitta så lokal produktion som möjligt. Hela webbutiken är grundad på att reducera konsumtion för hundägare och erbjuda närproducerade alternativ som är mer miljövänliga, samtidigt som vi beaktar hundens behov.

VistaFeet AB

Kajsa Olsson Persson , Anita Jernberger, Jerker Kenntoft och Henrik Persson

PedesHome är en produkt som mäter temperaturskillnader vid åtta punkter under varje fot och ser ut ungefär som en våg. Resultatet sparas och visualiseras i en app. Genom att mäta temperaturskillnader kan man upptäcka tidiga tecken på inflammation, förstadier till t.ex. fotsår, innan det syns på utsidan av foten. Det ger möjligheter att förebygga fotsår och andra fotkomplikationer innan dessa uppstår.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

PedesHome ger makt och kunskap över fothälsan, till människor som lever med diabetes eller annan neurologisk sjukdom. Genom kunskapen som produkten ger kan användaren ta aktiva val för att förebygga fotskador och minska risken för amputation. Vårt mål är att alla människor ska kunna leva ett aktivt liv enligt sina egna förutsättningar med båda sina fötter kvar.

Vågen Zero Waste

Estefanía Coral A. och Fanny Näslund

Företaget tillverkar skopbehållare, designade för våra påfyllningsstationer i livsmedelsbutiker. Skopbehållarna tillgodoser våra behov av förvaring och försäljning av torrvaror, med målet att bekämpa plastförorening från engångsförpackningar. Dessa behållare har ett funktionellt lock för förbättrad användbarhet och betonar innovation, enkelhet och effektivitet.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

På Vågen kretsar vår mission kring att göra hållbart leverne enkelt. Som en del av vår strategi för att uppnå detta mål är vi engagerade i att etablera påfyllningsstationer med basvaror inom livsmedelsbutiker. Denna initiativ syftar till att minska avfall och bekämpa plastförorening. För att förverkliga denna vision innefattar vår plan den lokala produktionen av skopbehållare. Vår strävan är inte bara att minska vår negativa miljöpåverkan, utan också att främja ansvarsfulla konsumentval genom dessa hållbara metoder.

Oconeo AB

Emilia Persson Bancos och Christoffer Persson Bancos

Bra belysning och korrekt ljus är en kritiskt faktor för de flesta vårdmoment, och det gäller både patientens säkerhet såväl som vårdpersonalens arbetsmiljö. Vi har utvecklat en produkt som erbjuder samma ljusförutsättningar för bra vård för de tillfällen där vård behövs och ges utanför etablerade vårdenheter så som på sjukhusen. Det kan vara hemsjukvården, äldrevården eller i utsatta och underutvecklade delar av världen.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vi ska erbjuda innovativa produkter för en bättre arbetsmiljö för vårdpersonal och tryggare rehabilitering för patienterna inom hemsjukvården. Vi har ett övergripande fokus på vårdpersonalens syn- och belastningsergonomi på arbetsplatsen och på patienten som individ med unik personlighet, egna behov och preferenser.

Waltrix

Emil Wallentin och Per Wallentin

Waltrix utvecklar IoT väggklockor för att visualisera elpriset med hjälp av färger. Det är ett analogt hjälpmedel så ett helt hushåll enklare kan ta del av samma information. Klockan kan även användas som en central punkt i ett automatiskt system hemma för el besparing genom flertal olika protokoll. Klockan har även en unik 24 timmars variant för ännu mer framförhållning.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Priset för elenergi varierar mycket där det finns kopplingar till tillgång och efterfrågan på energi. Om vi kan styra om användningen av energi till ”rätt” tid så minskar vi behovet för att behöva använda icke hållbara system samt att vi inte behöver bygga ut och bygga fler produktionssystem.

Reecher Marine AB

Calle Tullstedt

Ny typ av rorkultslösning för styrning av fritidsbåt. Produkten är utrustad med ställbar ledfunktion, ställbar teleskoparm, ställbart handtag samt separat rorkult för autopilot. Lösningen ger bättre åtkomst, kontroll, komfort och därmed ökad seglingsupplevelse för rorsman. Den ger också mer utrymme för övriga i besättningen ombord. Den extra mindre rorkulten frigör också utrymme vid gång med autopilot då ordinarie rorkult helt kan fällas upp.

Hur bidrar er produkt till ett mer hållbart samhälle?

Produkten är tillverkad i material som gör den beständig och aldrig behöver bytas. Den är enkel att underhålla/uppgradera då den går att demontera i delar enkelt. Den gör också att båtägare kan uppgradera sin befintliga båt för att bli mer modern istället för att installera t ex mer komplex rattstyrning eller helt byta båt.

Startups vår 2023

Currentium

Samuel Johansson

Currentium tillverkar kraftfulla powerbanks som kan laddas med solceller istället för fossildrivna generatorer. Det är den första 12v powerbanken på marknaden som med rätt tillbehör kan laddas upp till 220v. De är moderna, effektiva och miljövänliga energilösningar för fältbruk och kan användas globalt och är ett bra alternativ där energiförsörjningen inte är lika stabil.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Från början av produktutvecklingen så har vi valt de mest miljövänliga batteri chemin som vi hittat (LFP) som undviker konflikt mineraler och skapar hållbara, långlivade och säkra celler. Vi har designat produkten för att vara fältlagningbar och uppgraderingsbar för kunder så de skall kunna använda dem under 10-30 år. En viktig målgrupp är läkare, sjukvård och lärare i länder och miljöer utan egen stabil elektricitet, där vi har haft bra framgång med fälttester.

Enaiblers

Peter Dahlberg och Peter Ward

Enaiblers utvecklar ett system för digital patologi med en integrerad AI-modell för detektion av objekt i olika typer av mikroskopprover. Systemet är en helhetslösning för ett digitalt arbetsflöde, från datainsamling i fält till presentation av resultat, speciellt utvecklat för situationer med begränsad tillgång till infrastruktur som vatten, el och internet. Kärnan i systemet är en digital slidescanner (Whole slide imager, WSI) som digitaliserar mikroskopprover och detekterar objekt i bilderna med hjälp av AI.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Systemet ger användare i utvecklingsländer tillgång till ett effektivt diagnosverktyg för insamling av data. Data som kan ge input till beslut om elimineringsstrategier för parasitsjukdomar som idag drabbar 1,5 miljarder människor, primärt i de fattiga delarna av världen. Systemet kan bidra till WHOs mål om eliminering av dessa sjukdomar till 2030.

LunaMicro

Nate Robinson, Jenny Borg, Nanny Thorman, Matilda Malinsdotter, Malin Stavlind, Jeanette Nordgren

LunaMicro AB erbjuder nästa generations smarta textilier för sport-, skydds- och arbetskläder. Vår produkt är en textil som kan flytta vätska från insidan till utsidan av tyget med hjälp av ett litet batteri och på så sätt hålla användaren torr, bekväm och säker. Företagets teknik är en innovation som bygger på patenterade forskningsresultat från Linköpings universitet.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

LunaMicros teknik kan ersätta de så-kallade “ändningsbara” membranen som idag finns i de flesta vattentäta kläder och utrustning. Det gör plaggen möjlig att återvinna och eliminerar giftiga “evighetskemikalier” såsom PFAS.

Inco Protec

Aynur Sabir

Inkontinensskydd med maximal skydd för män.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Inco Protec kommer inte bara bidra till den bristande inkontinensmarknaden, utan vården som helhet. Att effektivisera ett område i vården skapar en dominoeffekt av friskare och ett mindre antal patienter, bättre arbetsförhållanden för personalen och en bättre ekonomi för dem underfinansierade sjukhusen. Inte nog med att skyddet effektiviserar vården, den hjälper patientens fysiska- och mentala hälsa.

ARC-TEC

Charlotte VH Donivar

ARC-TEC är en ny och unik byggleksak som tillåter barn att tänka bortom det typiska kvadratiska eller rektangulära blocket. ARC-TEC främjar kognitivt tänkande och hjälper till att utveckla rumsliga resonemang. Gör arkitektur. Skapa Teknik- ARC-TEC.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Det får barn/ användaren att bygga och skapa med naturen i åtanke. Produkten får barn att tänka mer fritt och lär sig att bygga, tänka och skapa som en riktig arkitekt.

Allight

Aatu Keränen, Peymon Hashimoto, Mariia Fontina

Allight utvecklar en ny generation av adaptiv fordonsbelysning som eliminerar det mörka tomrummet som två- och trehjuliga motorfordon upplever i svängar idag. Därmed kan vi minska antalet allvarliga och dödliga olyckor, förbättra körglädjen samtidigt som den globala trafiksäkerheten ökar för ett olycksdrabbat fordonssegment.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Med urbanisering och ökad eftrfråga på kompakta fordon behöver vi säkerställa säker transport för vårt samhälle. Genom att minska antalet allvarliga och dödliga olyckor kan vi förbättra den globala trafiksäkerheten för samtliga vägtrafikanter. Detta medför även mindre kostnader för samhället där WHO idag uppskattar att vägtrafikolyckor uppgår till i genomsnitt 3% av länders BNP.

Aquants

Grzegorz Wicher och Tomasz Albjar

Aquants portabla multisensor mäter flertalet vattenkvalitetsparametrar, pH, kväve, grumlighet, salter och elektrisk konduktivitet. Företag och privatpersoner får på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt bättre kontroll och kunskap om vattenkvalitet.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Produkten bidrar till rent vatten och ansvarsfull konsumtion och produktion. De bidrar också till att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling.

Faut Innovation

John Savelid & Ragni Andersson

En automatisk pålningsmaskin som effektiviserar arbetet med att bygga solparker och sätta stängsel.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Faut Innovations automatiska pålmaskin leder till ökad konkurrenskraft genom automatisk pålning/stolpsättning & effektivisering.
Maskinen har hög framkomlighet som också minimerar markskador. Det gör det möjligt att bygga solparker på mer svårtillgänglig mark. Då kan man undvika konflikter om markanvändningen.
Vi Fokuserar på lösningar som främjar fortsatt livsmedelsproduktion samtidigt som produktionen av förnybar energi ökar, t.ex. agrivoltaics.
Resultatet blir också förbättrad arbetsmiljö för operatörer som bygger solparker och stängsel.

Helios Innovation

Jonatan Persson, Malin Svensson, Johanna Gillberg, Erik Rosengren

Helios Innovations har utvecklat en ny indunstningsteknik som använder lågtempererad restvärme från industrin till att rena flytande farligt avfall.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Med våra enheter kan en industri använda restvärme för att behandla sitt processvatten, vilket gör att energikonsumption minskar samt lastbilstransporter blir färre. Vi bidrar också till cirkulariteten då det renade vattnet kan återföras in i industrin och användas på nytt.

JECAN

Gao Jie

Vi skapar ett nytt sätt att leverera medicin.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vi bidrar till ansvarsfull konsumtion och produktion i linje med att hjälpa människor bibehålla en god hälsa och välbefinnande.

Lima Produkter

Mattias Lind

Ett skyddsförkläde för besvärliga situationer och miljöer inom hälso- och sjukvård, sanering och djursjukvård.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Bättre följsamhet och ökad användning av skyddsförkläden inom hälso- och sjukvård minskar risken för vårdrelaterade infektioner (VRI) som kostar vården miljarder varje år och mycket lidande för patienter och vårdpersonal.

Rowdy Dynamics

Rickard Rosendahl

Utvecklar och skall sälja en teknologiplattform( Bodytalk) för funktioner i kläder. Plattformen tas fram i samarbete med kunder i svensk textilindustri, forskning och universitet. Vi riktar oss mot ledande globala varumärken för yrkeskläder i utmanande klimat eller extrema miljöer. Vår plattform hanterar värme, kyla, ljus, motorer och diverse sensorer. Vi ger marknaden en hållbar, robust och en lösning som är enkel att implementera i befintliga kläddesigner och etablerade affärskoncept. Vi kryddar även med udda USP:ar såsom, Värdens första grafenbaserade värmeelement, hållbarhetsanalyser och miljöcerfieringar.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Våra tekniska lösningar är hållbara då de enkelt kan flyttas mellan olika plagg. Vår grafenteknik ersätter skadliga metaller och förenklar återvinning. Smart back-end system följer upp plagg och komponenter under hela livscykel och möjliggör för cirkulära affärsmodeller och mindre miljöpåverkan.

Make Golf

Mårten Eker, Filip Hector, Marcus Ullholm, Matthis Jakobsson

Genom att erbjuda fullt individanpassade golfklubbor, som är baserade och anpassade efter din sving och din data, gör vi sporten roligare och bättre för den ambitiösa golfaren. Med hjälp av avancerade simuleringar och optimeringar får vi fram ett digitalt klubbhuvud som sedan 3D-printas i återvunnet svenskt rostfritt stål, helt on-demand och mycket mer personifierat än det som finns tillgängligt på marknaden idag.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Våra produkter är gediget hantverk! Produkterna håller längre, kan användas oftare utan slitage och ger mer glädje och skicklighet med personaliseringen.

Produktionen ger ett lägre fotavtryck, både i CO2 och med enklare supply-chain, och kan även skalas upp på lokala marknader, jämfört med 95 % av de golfklubbor som överproduceras i Asien idag, fraktade över hela världen.

VIDEM

Maria Barklund, Petter Barreng, Matilda Wassbjer & Friso Kater

VIDEM vill ge människor tillgång till kunskap om sin hälsa. Vi utvecklar en liten, generisk diagnostikplattform för snabb, känslig och multiplex detektion av biomarkörer. Plattformen kan användas på vårdcentralen eller i hemmet och ger träffsäkra provsvar inom en timme istället för dagar. Vår teknologi bygger på en innovativ amplifiering- och detektionsmetod och har utvecklats genom år av R&D
från några av Sveriges ledande universitet.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Idag har 50% av världens befolkning begränsad eller ingen tillgång till diagnostik. Dagens metoder är ineffektiva och decentraliserade. Genom att förbättra tillgången till träffsäker diagnostik, ge individer kunskap om sin hälsa och möjliggöra evidensbaserad behandling bidrar vi till ett friskare och mer hållbart samhälle.

 Inocule

Ahmad Al-Aref, Anna Sundberg och Teodor Fransson

Vår projektidé består utav en genmodifierad jäst som kan matas med restprodukter från mejeriindustrin, mer specifikt vassle. Jästen kan omvandla vasslet till polyolen Galaktitol, vilket har framstående egenskaper som möjliggör att denna molekyl kan användas inom flertalet industrier. Vår teknik möjliggör en produktion baserat på restprodukter för att skapa en hållbar process, samt även öka avkastningen jämfört med de traditionella metoderna.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Hållbarhet är ett av våra främsta ståndpunkter, då vi både miljömässigt och via vår affärsmodell har hållbarhet i fokus. Vår produktion är hållbar då vi använder en restprodukt från mejeriindustrin, som dels idag klassas som avfall, men som också är svår att ta hand om då hanteringen är restrikerad. I tidigare fall används socker som råmaterial vilket i sig har en stor miljöpåverkan, något som vi anser behöver och kommer att ändras med användningen av vår teknik.

SAVEGGY

Arash Fayyazi

Saveggy tar fram produkter som förlänger hållbarheten hos frukt och grönsaker. Produkterna som är i vätskeform består av ätbara ingredienser och matvaror, appliceras efter skörd och kan förtäras tillsammans med grönsaken.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vår produkt förlänger hållbarheten hos frukt och grönsaker och minskar därför matavfallet. Eftersom produkten förlänger hållbarheten, elimineras även behov av plastförpackningar som skyddar frukt och grönsaker mot uttorkning. Därför har produkten en dubblerad klimateffekt: (1) minskning av utsläpp i samband med matproduktion och (2) minskning av utsläpp orsakad av produktion och förbränning av plast.

Mycovative

Johan Valeur & Shahriar Shakil

Vi återanvänder avfall från ölbryggerier för att tillverka ett svampbaserat läder som kan leva upp till samma förväntningar som man har av konventionellt läder.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vi ersätter både plast och animalbasrat läder med en mycket mer hållbar produktionsmetod.

Safe & Cover

René Mahrt Frederiksen, Peter Arndt, Ali Jehenfard, Michel Massadakis, Jakob Svärd, Patrik Södergren och Arash Golshenas

Safe and Cover är en helt unik produkt som kombinerar fallskyddsräcke, säkerhetsnät, vind och väderskydd för byggen och byggnationer i en och samma produkt. Vårt företag vill hjälpa till att skapa hållbarhet i byggindustrin utan att det innebär ökade kostnader för byggföretag och uthyrare.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Byggsektorn genererar 150 000 ton byggplastavfall  i Sverige varje år. Safe & Cover bidrar till minskad miljöpåverkan eftersom vår produkt återanvänds gång på gång, bygge efter bygge. Vår produkt erätter bygg och täckplast som sja vind och väderskydda byggnader och bidrar till energibesparningar för uppvärmning och torkning av byggnader.

Spec-Imaging

William Chaze, Einar Norrman, Sandra Török and David Franz

Spec-Imaging utvecklar den nya generationens spektrofotometrar som kan mäta med hög noggranhet i grumliga vätskor. Denna nya teknologi möjliggör kvalitetskontrollering och processmonitorering direkt i grumliga vätskor inom många olika industrier.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Spec-Imagings teknologi och produkt kan bidra till att optimera många olika processer, och därmed minska förbrukningen av olika resurser så som tex energi och kemikalier.

Atium

Johan Björkquist, Emma Hanaeus och Henric Ernbrink

Atium utvecklar en ny, återanvändningsbar teknik för rening av vatten och kemikalier från kvicksilver. Innovationen kommer från flera års forskning inom elektrokemi och ytfysik på Chalmers tekniska högskola, och möjliggör att på ett nytt och resurseffektivt sätt ta bort kvicksilver från förorenade vatten och minska mängden kvicksilver som cirkulerar i vår miljö.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Kvicksilver är ett grundämne som inte kan brytas ner utan lagras i vatten, mark och i levande organismer. På grund av detta är det av särskild vikt att urskilja kvicksilver ur cirkulära processer för att undvika att det ackumuleras. Kvicksilver räknas till de särskilt farliga ämnen som ska fasas ut inom ramen för miljömålet Giftfri miljö. Den produkt som vi utvecklar kan bidra till möjliggörandet av cirkulära system där vatten och andra material kan återanvändas istället för att skickas på långvarig deponi, och på så sätt minska på transporter och resurstillgångar.

Parkosaur

Elias Eriksson, Kotaiba Aal och Ahmad Hindi

Parkosaur automatiserar betalning för parkering genom en sömlös lösning med både hårdvara och mjukvara.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Eftersom vi automatiserar betalningsprocessen för parkering och gör det möjligt för våra användare att lättare hitta lediga parkeringsplatser, hjälper vi till att minska antalet bilar som är felparkerade samt hjälper till att minska CO2-utsläppen som släpps ut när bilar försöker hitta lediga parkeringsplatser.

AdamantQ

Haitham El-Ella

Vi utvecklar innovativa och mångfacetterade diamantbaserade IC-mikrochips som kan användas för en rad tids- och frekvensbaserade applikationer

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

En av de målen som Adamant Quantas främst adresserar är tillämpning av kvantteknologi till den nuvarande samhällsviktiga tekniska infrastrukturen.

Effektivisering av effektkrav och långtidshållbarhet av nuvarande elektronisk teknologi i långtidsinfrastruktur, har en positiv klimatpåverkan, både genom den minskade elförbrukning och den minskade och enklare kraven på råvara.

Startups höst 2022

Knatteplock

Elin Oresten

Knatteplock ska ta fram framtidens barnmat som låter barn själva utforska mat med alla sinnen redan från 6 månaders ålder. Knatteplocks barnmat kommer sätta barnets självständiga ätande i fokus genom att skapa mat som är säker och enkel för barn att äta själva från start. Maten kommer ha ett stort fokus på naturliga råvaror som är bra för både barnens hälsa och för jorden.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Knatteplocks barnmat ska bidra till ett skifte i barnmatsbranschen. Vi vill erbjuda något annat än barnmatsburkar, klämmisar och majskrokar som som kan ge barn den motoriska utveckling och näring som de behöver och förtjänar. I detta finns en stark social hållbarhetsfaktor där alla barn ska få möjligheten att starta sin matresa på bästa sätt.

Twistboxes

Mikael Nelderup

En fullstor takbox med en volym på ca 520 L som du har på ditt takräcke! Vid förvaring så kan du göra den till ca 30 cm i omkrets och 80 cm hög och förvara den i din garderob hemma! Säkraste takboxen på marknaden samt att den är mycket mer användarvänlig en vanliga takboxar. En ny design och uttryck som kommer förändra sättet vi ser på denna marknad.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Den bidrar till att alla har möjlighet att komma i kontakt med naturen och friluftslivet. En produkt som produceras delvis lokalt samt att den väger 50% mindre än vanliga takboxar vilket kommer påverka miljön i ett positivt sätt vad det gäller utsläpp av avgaser.

Medsbag

Rebecca Byron Lohk, Oliver Lohk, Henrik Lohk & Hannah Lohk

Medsbag utvecklar produkter för den mest sårbara och deras nära som vårdar dem. Såsom barn med diabetes, anafylaxi mm.  Vår första produkt är en väska med en ljudenhet  som spelar barns medicinska tillstånd och medicinska handlingsplan vid en nödvändig situation. Produkten riktar sig till barn mellan 1-12 som bär med sig livsviktig medicin i vardagen.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vår tes är att att barn med speciella behov exkluderas från ordinarie aktiviteter i livet. Det beror i huvudsak på okunskap, rädslor och ointresse från allmänheten. Medsbag motverkar stigman och exkludering genom att övertydligt inkludera de mest sårbara vilket höjer kännedom och insikter i frågan samtidigt som det genom informationsöverföringen underlättar för en okänd att hjälpa ett barn vid behov.  Väskan är tillverkad i polyester från återvunnen plast.

Oican

Sofie Hellström & Sarah Hellström

OICAN utvecklar ett nytt innovativt klädkoncept med inbyggda skyddsfunktioner som initialt riktar sig till barn i åldrarna 0-6 år. Skyddsfunktionerna som utgörs av ett nyutvecklat återanvändbart material kommer placeras vid olika kroppsområden som löper större risk för skador.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Tusentals barn lever i Sverige med sjukdomar som antingen innebär ökad fallbenägenhet eller förhöjd risk för skador i samband med fall och externa slag. Sjukdomar som får en såväl fysisk, mental och social påverkan i dagliga livet. Målsättningen är att genom trendiga kläder främja känslan av inkludering samt öka aktivitetsnivån hos barn. Genom att minska risken för skador kan vi även främja till den fysiska och mentala hälsan, men också minska den psykiska oro som ofta uppstår hos föräldrar.

IO-dit

Maria Martinez & Fernando Carrasco

Vi har utvecklat en ny teknik med cirkulära sensorer som hjälper jordbrukare att lättare fatta beslut för sina grödor i relation till bland annat bevattning, gödsling och sådd, vilket sparar upp till 50 % vattenförbrukning och ökar produktiviteten med upp till 40 %.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Genom att spara naturresurser håller vi växter och jord på bästa möjliga sätt och hjälper bönder att producera mer med samma markförlängning.

Mantis Photonics 

Diego Guenot, Jan Alexander, Denis Hellebuyck & Julie Hantson

Mantis producerar en enhet som kan registrera näthinnan i ett stort antal våglängder (färger) och använder denna information för att screena för flera sjukdomar, bland annat Alzheimer och glaukom. Denna enhet kommer att tillåta en stor del av den åldrande befolkningen att screenas och på så sätt tas om hand om på lämpligast sätt.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Alzheimer drabbar 30 miljoner människor i världen och det är viktigt att kunna diagnostisera den tidigt. Vår apparat kan påverka miljontals människors liv.

MycoMine

Magnus Ivarsson, Kristoffer Palmgren, Björn Ohlsén & Oona Snoeyenbos-West

MycoCube är ett biologiskt reningsverk för neutralisering av kolväten såsom oljor, drivmedel, plast där den aktiva komponenten är mikroskopisk svamp. Systemet är portabelt men även skalbart vilket ger utrymme för rening av mindre oljespill till föroreningar på industriell skala.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Användandet och produktionen av fossila bränslen, oljor, diesel mm har lett till stora volymer av förorenad mark och vatten samt kemiska avfall. Det finns inga hållbara lösningar utan tillvägagångssättet hittills har varit att antingen förbränna avfallet vilket leder till att växthusgaser tillförs miljön, eller lägga de på deponi i väntan på att metoder utvecklas. Vår MycoCube bryter ned föroreningarna på plats och slutprodukten är biomassa – ett fullkomligt naturligt material. Vi återför kolet till naturen och kolcykeln.

Ockham Technologies 

David Wensbo Posaric & Ola Svennesson

Vid städning krävs en färdigblandad brukslösning av städkemikalier, eller spädning av motsvarande koncentrat. Färdigblandade brukslösningar kräver onödig transport av huvudsakligen vatten och manuell spädning resulterar vanligtvis i för starka brukslösningar, samt hantering av hälsovådliga koncentrat. Våra patentsökta och verifierade tekniska lösningar – ”dispensern” – ger användaren omedelbar tillgång till brukslösningar för städning, med precis och optimal koncentration av ingående städkemikalier och på ett utomordentligt enkelt och användarvänligt sätt.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Våra produkter ligger i linje med flera av FN:s hållbarhetsmål genom att bidra till säkrare, en mer robust och hållbar infrastruktur genom minskat behov av vägtransporter (#9 och #11), samt genom att substantiellt minska kemikalieanvändning för en mer hållbar konsumtion, minskad miljöpåverkan och renare hav (#12; #13 och #14).

Flox

Sara Nozkova, Marco Moletta & Matteo Tadiello

Flox utvecklar ett autonomt drönarbaserat system för att störa bort oönskade djur från gårdar och odlingar

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vi minskar matsvinn genom att skyddar grödor. Dessutom skyddar vi unga träd och hjälper markägare med återplanteringsinsatser. Skogsägare binder mer koldioxid och bönder kan öka sin produktion, vilket i slutändan innebär mindre tryck på utvidgning av jordbruksmarker till priset av att förstöra naturliga vilda skogsekosystem.

Elementric

Fredrik Lindell

Droppmattan är en trådlöst uppkopplad vattenlarmsmatta anpassad för att upptäcka läckage i kök och med en SaaS tjänst erbjuda försäkringsbolag, fastighetsbolag som privatpersoner att övervaka och varna om läckage för att förhindra vattenskador från att inträffa.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

300,000 vattenskador registreras varje år i Norden till en kostnad av 20 miljarder, 33 % inträffar i köken. Genom att upptäcka läckage i kök skapar man höjd boendekvaliteten och ger en reducerad kostnad för vattenskador.

Cocoon Airbag Protection

Emma Garatea, Helmuth Kristen, Theodor Winbladh & Jonas Källmén

Cocoon är en patenterad airbag för cykelbarnstolar som fästs bakom barnstolens rygg och öppnar upp sig som en skyddande bubbla kring barnet om rörelsemönstret matchar profilen för en olycka.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Cocoon erbjuder föräldrar en ökad trygghet. Lösningar som Cocoon bidrar till att fler kommer att använda cykeln och stimulerar uppbyggnaden av cykelvänlig infrastruktur.

B-bylon

Marcus Engqvist, Patricia Möller & Daniel Sköld

Målet är att bidraga med ökad odling i hem på ett enkelt och hållbart sätt. Vi skall erbjuda våra kunder ett enkelt system för att odla sallad/örter i hemmet. Odla hydroponiskt är en ökande trend som har flera positiva aspekter inom de globala målen.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Minskade transporter minskar matsvinn.

Starfish of Sweden

Jonas Ahlqvist, Jim Roslund, Rickard Dahan, Joakim Lerud & Tim Kovac

Starfish of Sweden utvecklar en innovativ, patentsökt marknadsplattform för att skydda patienter från tillstånd som är kända för att leda till trycksår. Idén och lösningen förenklar och stör repetitiv, kostsam sårhantering genom att bibehålla hälsosamma hudförhållanden och patientkomfort. Innovationen är därtill tänkt att förbättra hudförhållanden och komfort inom t.ex transport- och kontorssektorn.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

De anti-decubitusmadrasser för att förebygga trycksår kategori 1, som i huvudsak är det som idag finns på marknaden, sorteras som grovsopor och bränns därefter som enda alternativ. Starfish of Sweden’s innovation är anpassad efter det cirkulära samhället, dvs är återvinningsbar, kan tvättas, har en bättre livslängd och är anti-bakteriologisk. Produkten är även utarbetad för att på ett bättre, enklare och fördelaktigt ekonomiskt sätt möjliggöra och förbättra situationen i utvecklingsländer, något som idag är kraftigt eftersatt.

Safety By Cilia

Cissi Wallin Nilsson, Joachim Lindborg & Patrik Nilsson

Smart, tech-baserat överfallslarm maskerat som ett fint, diskret smycke. Smycket är i sin tur kopplat till ett säkerhetsparaply i form av en community, för att ge trygghet varje dag och om något sker. Förutom att denna produkt jobbar mot att motverka eventuellt överfall så har vi lagt stort fokus på att hjälpa de människor som redan har varit med om det värsta att ta sig vidare och känna trygghet igen.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Under 2021 anmäldes omkring 25 000 sexualbrott, varav 9240 rubricerades som våldtäkt. Hela 45% av befolkningen i Sverige år 2021 påvisade oro för att bli utsatt för olika typer av brott. Det finns en enorm målgrupp som inte är nöjd med dagens alternativ av säkerhetslösningar och det är där Safety By Cilia kommer in. Vad som skiljer oss från andra överfallslarm är att våra funktioner är framtagna baserade på olika fall i samband med polisen i Stockholm som ska öka chansen för offret att klara sig eller i värsta fall få gärningsmannen dömd för brottet.

Adsorbi

Hanna Johansson & Kinga Grenda

Adsorbis innovation är ett cellulosabaserat och adsorberande material. Materialet har 5-8 högre kapacitet för att fånga upp luftföroreningar än aktivt kol.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Luftrening är viktigt för människors hälsa och för att skydda känsliga föremål. Men idag används stora mängder material och energi för att ta bort luftföroreningar. Adsorbis lösning är biobaserad, men kräver en betydligt mindre mängd material för att utföra samma funktion.

Avsalt

Niels Boon, Paula Merino de Cabo, Robin Persson, Johan Säfholm, Thomas Andén & Jonas Arildsson

En multikanals kapacitiv avjoniseringsutrustning, eller enklare: en jonflyttare. Avsalts teknik flyttar joner och andra laddade småmolekyler från vattenflöden.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vatten som kan återbrukas ökar till en jämförelsevis låg energikostnad. Vatten med för höga halter av tungmetaller kan användas för bevattning. Bräckt vatten som är odrickbart kan sänkas i salthalt och bli drickbart färskvatten. Grundvatten som blivit för salt på grund av avdunstning eller intrång av havsvatten kan fortsätta användas för bevattning.

Vaquita technologies

Nour Akel, Vijaya Gullapalli & Eva Lidgard

En modulär, kompakt med plug and play, som har en övervakningsstation för vattenkvalitet som ger mätningar av levande vattenkvalitet som ett alternativ till den dominerande, låga effektiviteten och tidskrävande provtagningsmetoden som används för närvarande.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vi ser detta ske främst genom att: Skydda jordens vattenresurser: Genom att använda vår teknik strävar vi efter att öka kvaliteten på vatten globalt. Först då kan vi säkra denna nyckelresurs, för framtida generationer. Att förbli proaktiv: Vår kombination av både hårdvara och mjukvara kommer att medföra den nödvändiga förändringen på marknaden – det är dags att bli proaktiv, snarare än reaktiv.

Kaldi AI

Victor Durán

Kvalitetssäkring av soft commodities eller råvaror.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Minskar avfall, ingen fattigdom och biologisk mångfald.

Startups vår 2022

Gottlery

Tilda Wissmar

Gottlery säljer kexskedar i choklad och brödsmak som passar perfekt för att avnjuta mjuka efterrätter, som glass och tårta. Skedarna är veganska och tillverkade på 100% naturliga ingredienser.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Mitt mål med Gottlery är att minska konsumtionen av engångsartiklar som blir till svinn efter användning. Vi vill att våra kunder ska kunna hjälpa miljön på ett gott och roligt sätt, en tugga i taget.

Cirkulär

Eric Öste, Stefano Sacchetto & Yvonne Nygård

Produkten Cirkulein är ett högvärdigt mycoprotein som kan användas i olika foderapplikationer och framställd i en cirkulär process, där svampar växer på restavfall.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Cirkulein har ett avsevärt mindre klimatavtryck än både fiskmjöl och sojaprotein. Produktionen sker i slutna fermentationstankar, är helt oberoende av väder och kan produceras kontinuerligt året runt. Cirkulein kommer att produceras i Sverige, vilket minskar Sveriges klimatavtryck och beroende på andra länder.

Motsats Furniture

Snehan Chakravarthi

Zero da vinci stolen är en multifunktionell möbel för arbete och vila i hemmet och på kontoret.  Den innovativa designen gör det möjligt att byta mellan arbetsläge och viloläge medan användaren sitter i den.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Vi fokuserar på smart och smidig funktionalitet, vår lösning kräver mindre mängd material och vi undviker användning av elektroniska delar och maskineri, därför väger den mindre och är billigare och enklare att tillverka än våra konkurrenters. Smart design gör att den också kan plattpackas och möjliggör ett skrivbord och en låda integrerade i designen.

Ellure

Rui Selah Li & Marc van Almerk

Ellure erbjuder ett mjukvaru-/hårdvarusystem för att producera flytande FMCG på begäran och skräddarsytt.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Våra idéer om massanpassning av flytande konsumtionsvaror har en positiv effekt på hållbar ekonomisk tillväxt eftersom vi hanterar resurser och avfall mer effektivt samtidigt som vi skapar mer värde. Eftersom produkterna är mer fokuserade på kundens behov, skapas färre produkter som människor inte vill ha och produkterna som skapas är mer tillfredsställande eftersom de bättre möter kundernas krav. Detta har en positiv effekt på användarna, samhället och miljön.

Vokii

Josefine Hölling & Maria Svahn

Vokii är en uppsättning instrument anpassade för personer med funktionshinder. De är byggda för att användas tillsammans med andra för att tillgänglighetsanpassa möjligheten att spela i band.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Ur en social hållbarhetssynpunkt bidrar idén till kundens välmående genom en meningsfull aktivitet och interaktion, där kunden utvecklar sina sociala och musikaliska förmågor. Instrumenten bidrar till ett mer inkluderande samhälle vilket främjar psykisk hälsa.

Rainwell

Ralf Torgrip & Ann-Sofie Paulander

RainWell är en patentsökt kombinationsteknik som renar (söt) regnvatten till dricksvatten. RainWell fungerar på naturliga principer, off-grid, cirkulärt, utan tillsatser och utan filter.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Dricksvatten är centralt för att upprätthålla liv. Dricksvattenproduktion är därför central i ett samhälle med ändliga resurser. Dricksvatten är idag en ändlig resurs och på många ställen finns dricksvatten ej att tillgå. RainWell möjliggör hållbar och cirkulär lokal dricksvattenproduktion på konsumentnivå.

Nobula3D

Michael Fokine, Chunxin Liu & Taras Oriekhov

År 2020 såldes cirka 2 miljoner 3D-skrivare som kunde skriva ut i plast, metall och keramik. Efterfrågan på komplexa produkter gjorda av glas inom en mängd olika områden ökar. Med vår nya 3D-skrivare är det nu lika enkelt att skriva ut i glas som det är att skriva ut i plast.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

För glasbearbetning krävs ofta stor utrustning, energikrävande processer, renrum och kemikalier, samt specialistkunskap. Även om vi skriver ut glas vid 2000 grader så drar vår 3D skrivare inte mer än ca. 200 W, vilket är mindre än din kaffebryggare.

Ekobot

Tomas Täuber & Erik Jonuks

Ekobot är ett ungt startupbolag verksamt inom Agtech. Ekobot har sedan 2017 utvecklat en autonom eldriven robotplattform med AI stöd för precisionsinsatser inom lantbrukssektorn.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle? (max 4 meningar)

Forskningsframsteg inom batteriteknik, utveckling av smarta solceller, positioneringssystem, machine learning och artificiell intelligens har möjliggjort för Ekobot att utveckla ett eldrivet autonomt robotsystem med AI-stöd. Detta minskar användning av bekämpningsmedel inom livsmedelsproduktionen.

Psiwisp

Pernilla Hanssen & Sven Hanssen

WISP är en Frame Runner för alla. För dig som gillar och tycker om att träna utomhus, för dig som gillar att springa långa sträckor som maraton och för dig som gillar att träna och tävla på en bana.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

WISP Frame Runner ger människor med nedsatt balans och muskelstyrka möjligheten att få känna friheten av att springa på egen hand. Ur ett miljöperspektiv så används benen för att driva den framåt och merparten av materialet som används är cirkulerbart.

Colmeo

Anders Tingström

Spara tid och frustration vid felsökning av produktionsfel.​ Se orsaken snabbt och enkelt med en film på felet.

Hur bidrar din produkt till ett mer hållbart samhälle?

Genom att öka producerande företags effektivitet minskar vi resursåtgång och svinn, detta bidrar till ett mer hållbart samhälle.